cinkota.hu

közösségi és információs portál

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programok A napút festője, Csontváry

A napút festője, Csontváry

  Seremetyeff-Papp János restaurátorművész, egyetemi tanár előadásában bevezeti hallgatóságát Csontváry varázslatos világába és számos kép vetítésével hozza közelünkbe a nagy álmodozó, különc festőt május  19-én, kedden 18 órától az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében (Hunyadvár u. 43.b)

  Az egyetemes festészet egyik legnagyobb alakja, akinek képeiért ma hihetetlen összegeket fizetnek - még akkor is, ha bizonytalan az alkotójuk - egész életében egy képét sem tudta eladni. Hihetetlen nyomorban, elborult elmével fejezte be életét, 1919-ben szó szerint éhen halt...

  Pályafutását gyógyszerészként kezdte, és csak 41 éves korában cserélte fel a spatulát az ecsetre, mégis párját ritkító életművet hagyott maga után. Képeit sem kortársai, sem örökösei nem tudták kellően értékelni. Ha egy fiatal építészhallgató, Gerlóczy Gedeon nem vásárolja fel az utolsó pillanatban a hagyaték jelentős részét, akkor a csodás, hatalmas méretű művekből sátorponyva készült volna a vándorcigányok szekereire.

  Csontváry művészete nem sorolható be egyetlen stílusirányzatba sem. Egyénit, egyedit és megismételhetetlent alkotott. Képeinek színvilága első pillanatra meghökkentők, de alaposabb elmélyülés után mégiscsak igazat adunk neki. Sok jelképet és mély értelmű szimbólumot fedezhetünk fel rejtélyes művein.

Csontváry a Wikipédián 

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!