cinkota.hu

közösségi és információs portál

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hírek Valami bűzlik Cinkotán

Valami bűzlik Cinkotán

E-mail Nyomtatás PDF

Írta: Láng Zsófia    

Szakemberek kutatják a maró szag eredetét
Cinkotán több utcában éktelen, maró szag borzolja a kedélyeket. Az orrfacsaró, nyálkahártya­maró bűz a csatornából tör fel. Szellőztetni nem lehet – az utcán is terjeng a kellemetlen szag. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) már vizsgálódik, hogy kiderítse az eredetét.

 

– Már egy hete bűzben élünk. Egyik éjjel arra ébredtünk, hogy megint maró szag terjeng a lakásban. Ez már nem az első eset. Másfél-két évvel ezelőtt tapasztaltunk hasonlót először, azonban ez a mostani eset különösen kellemetlen. A Rózsalevél, a Garmada és a Szabadföld utcában is terjeng a büdösség. Nem tudom, mit ereszthetnek bele a csatornába. Kerepes felé, Zsófialigetnél is érezte az egyik szomszéd a szagot, amikor arra utazott – kezdte Molnár Jánosné, Cinkotakert utcai lakos.

 

A cinkotai hölgy hozzátette, a bűz beleivódik a bútorkárpitba, a függönyökbe és a szőnyegekbe egyaránt.

– Felhívtam a Csatornázási Műveket, ahol jelezték, próbálják felderíteni a büdösség okát, de még nem kaptam visszajelzést. Értesítettem az egyik kerületi képviselőt és az ÁNTSZ-t is, de egyelőre nem érkezett válasz. Próbáltam hívni a Kerepesi Önkormányzatot is. Legutoljára július–augusztus környékén volt példa erre. Akkor az egyik szomszéd értesítette a Csatornázási Műveket, akkor a házunk előtt található csatornafedél alá klórt szórtak, átmosták, de közölték, hatalmas rendszert kellene átmosni, hogy végleg megszűnjön a szag. Szellőztetni sem tudunk – folytatta a felháborodott lakó.

A Helyi Téma megkereste a Fővárosi Csatornázási Műveket is, ahonnan továbbirányítottak a Szilasvíz Kerepes-Kistarcsa Víz- és Csatornaszolgáltató Kft.-hez. A Szilasvíznél azt az információt kaptuk, hogy a Szilas Energiaellátó Kft. rendszeréből érkezik hozzájuk a csatorna. Végül a Szilas Energiaellátó Kft. ügyvezetőjével beszéltünk, aki felvilágosított, a fent említett két céggel együtt vizsgálják a bűz eredetét.

– Éppen itt vannak a Fővárosi Csatornázási Művek, valamint a helyi csatornaszolgáltató munkatársai és reggeltől veszik az üzemekben a mintákat. Egyelőre nem tudok semmit mondani. Ez egy feldolgozó üzem, mely régen a Szilasmenti Tsz-é volt. Az épületeket hét különböző cég vásárolta meg. Az élelmiszer-feldolgozó üzemekben gyógynövényeket párolnak le és élelmiszer-aromát gyártanak. Önálló zárt üzemek. Itt a telepen mi az energiaszolgáltatók vagyunk – nyilatkozta lapunknak Trinka István, a Szilas Energiaellátó Kft. ügyvezetője.

Az üzem területén nem érezni a cinkotaiak által panaszolt bűzt. Minden kerepesi és kistarcsai egységet végig járnak most a szakemberek. Minden üzemi csatornánál mintát vesznek, mert nem biztos, hogy erről a telepről ered a szúrós szag. Kerepes, Kistarcsa, Nagytarcsa, Szilasliget és a Kistarcsai Kórház Cinkotán, a HÉV-állomás után adja át az FCSM-nek a szennyvizet. Tehát számtalan helyről érkezik a szennyes lé.

Trinka István elmondta, nem könnyű a szagszennyezési ügy, mert arra nincs megállapított határérték.
– Vegyi anyagokra léteznek határértékek, de szaggal kapcsolatosan nem. Mindenesetre most nagyon komoly csapattal vonultak fel. A laborjuk biztos ki fogja mutatni, honnan jön a bűz. Azt is lehetségesnek tartom, hogy több anyag találkozása okozza a szaghatást. De ahogy a kibocsátó üzemnek, úgy a csatornázási műveknek is van feladata az ügyben. Elképzelhető, hogy csatornaszellőztető rendszert kell kiépíteni, hogy ne a lakossághoz menjen a bűz.

 

Forrás: Helyi Téma

 

Módosítás: ( 2008. Október 02. csütörtök, 10:15 )  

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Ajánlatunk

Kiemelt weblapok:
Szüzsé Szabadszínház
Az élmény színháza. Filmvetítések és színpadi előadások.
Sütőipari gépek
Demeter Bakery Equipment: Sütőipari gépek forgalmazása és szervize
Új építésű ingatlan
Újépítésű ingatlanok adatbázisa! Lakópark, lakókert, társasház, ház, lakás. www.uj-epitesu.hu