cinkota.hu

közösségi és információs portál

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

Cinkota legújabb ékköve

Már csak a bebútorozásra vár az újjáépült tájház

Cinkota hagyo­mány­szerető lakossága az elmúlt hetekben, hónapokban érdeklődve figyelhette, miként változik, szépül a Batthyány Ilona utca 16. szám alatti porta. A XVI. kerület önkormányzata a Szerb Antal Gimnázium tőszomszédságában levő telken a cinkotaiak egy régi vágyát kívánja megvalósítani a tájház felépítésével.


Cinkota a XVI. kerület leginkább hagyományőrző településrésze. A helyi oktatási intézmények sokat tesznek azért, hogy a városrészben a hagyományőrzés mind a mai napig apáról fiúra öröklődjön. Az intézményekben évek óta nagy hangsúlyt helyeznek a múlt emlékeinek összegyűjtésére, megőrzésére. Ebben elsősorban a Georgina utcai iskola jeleskedik, amely az elmúlt négy évtizedben jelentős tárgyi emléket gyűjtött össze.


Részben Cinkotára jellemző eszközöket, részben pedig a település legismertebb lakójának, Batthyány Ilona grófnénak a hagyatékából származó tárgyakat. A komoly muzeális értékkel bíró relikviákat azonban ez idáig meglehetősen méltatlan körülmények között, az iskola légópincéjében tudták csak tárolni, s ez a tárgyak állagának, sem pedig a látogatóknak nem kedvezett. Az iskola vezetői és dolgozói ezért is szerették volna, ha az önkormányzat tájházat alakít ki Cinkotán, ahol sokak véleménye szerint a hagyományápolás intézményesített formája is méltó körülmények közé kerülhetne.

 

A Batthyány Ilona Általános és Közösségi Iskolában már Gyarmati Imre vezetése alatt megkezdődött a tárgyak gyűjtése. Ezt aztán utódai, Komáromi Sándorné, Tóth Györgyné és Mikó Magdolna is támogatták. A tájház ötlete azonban elsősorban Melegh Judit szabadidő-szervezőhöz fűződik, aki több lokálpatrióta kerületi polgárral közösen 2004-ben létrehozta a Cinkotai Tájházért Alapítványt.

A Csupor István néprajzkutató muzeológus által vezetett alapítvány több lehetséges tájházat is megvizsgált, ám a Batthyány Ilona utca 16. szám alatti ingatlant végül Szász József önkormányzati képviselő találta, aki éppen maga számára keresett eladó telket. Az épület kellőképpen autentikus (tót stílusban épült), ráadásul két iskola, a Szerb Antal Gimnázium és a Battyhány Ilona Általános Iskola határolta, ami azért is fontos, mert a tájház üzemeltetését már a kezdetektől fogva ez utóbbi intézmény vállalta. Az ingatlant 2006 májusában még az előző önkormányzat vásárolta meg 30 millió forintért aztán a folyamat kissé lelassult, de szerencsére nem állt meg.

Takács András cinkotai mérnök elkészítette a terveket, míg Kovács Mihály szentmihályi asztalos szépen felújította az iskola gyűjteményében található tót szobabútorokat. A munkálatokat végül idén nyáron kezdték meg (a beruházáshoz szükséges tőkét az önkormányzat a 2008. évi költségvetésben már korábban elkülönítette). Az épület kívülről teljes egészében elkészült, s a tanév első heteiben be is bútorozzák.

Az épület átadását a városrész legnevesebb ünnepére az október eleji Cinkota7 rendezvénysorozatra időzítették, amikor is a tervek szerint a hagyományos szüreti felvonulás már nem a Batthyány Ilona Általános és Közösségi Iskola udvaráról, hanem a tájház elől indulna.

Forrás: Helyi Téma Online

Módosítás: ( 2008. Szeptember 15. hétfő, 09:53 )  

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!