cinkota.hu

közösségi és információs portál

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

Tájház Cinkotán

Megelevenedik nagyszüleink, dédszüleink gyermekkora: Cinkotán egy régi parasztházat újít fel az önkormányzat, eredeti, XX. század eleji berendezéssel. A tájház szeptember közepétől lesz látogatható.

– Az épületet még az előző önkormányzat vásárolta meg egy magánszemélytől. Egy régi cinkotai parasztház volt, most az önkormányzat újíttatja fel az 1910-es, 1920-as évek hangulatának megfelelően. Segít a munkában Csupor István etnográfus, a Cinkotai Tájházért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Takács András, aki megtervezte az épület felújítását. A ház eredeti állapotában lesz helyreállítva – mondta el lapunknak Csomor Ervin alpolgármester.

A ház mögé kerül majd egy csűrszerű, félig nyitott épület, melyben vizesblokkokat alakítanak ki.

– A hatósági rendelkezések értelmében mindenképpen kell egy megfelelő vizesblokk, melyhez mozgássérültek számára alkalmas toalett is tartozik. Abban az időben még nem volt a házakban fürdőszoba és WC, s mivel mi a lehető legnagyobb mértékben korhűen újítjuk fel a parasztházat, a külső mosdó mellett döntöttünk – folytatta Csomor Ervin.

Rendezvényeket is szeretnének tartani majd a tájházban, melynek fenntartásáról a cinkotai Batthyány iskola gondoskodik majd.

– Éppen az iskola szomszédságában van a tájház, ők jelentkeztek a működtetési, gondnoki feladatok ellátására. Szeptember közepén nyitja meg kapuit a tájház: a Cinkota Hétre mindenképpen szeretnénk bemutatni kerületünk régi-új büszkeségét. Egyelőre a ház belső berendezési tárgyai vannak meg, ezeket már restaurálták. Eredeti, kerületi darabok, száz évvel ezelőtti időből származnak. Van ágykeret, tükrös szekrény és tulipános láda is – mondta az alpolgármester.

Csomor Ervin azt is elárulta, később háziállatokat is szeretnének a ház udvarára. – Szerencsére Magyarországon még jobb a helyzet, mint az Egyesült Államokban, ahol felmérések szerint az általános iskolás gyermekek 70 százaléka nem látott még élő csirkét. Az állattartást azonban az anyagiak egyelőre még nem teszik lehetővé. Én örülnék neki, ha hamarosan legalább szárnyasok költözhetnének a parasztudvarba – mesélt a tervekről a várospolitikus.

Forrás: Helyi Téma Online

 

Alapítvány a Cinkotai Tájházért

Cél a Batthyány Ilona Általános Iskola légópincéjében található gazdag cinkotai néprajzi gyűjtemény méltóbb elhelyezése.

Bő fél évvel ezelőtt beszélgetésre gyűltek össze azon kerületi lokálpatrióták, akik akarnak és tudnak is tenni a Batthyány Ilona Általános Iskola légópincéjében található gazdag cinkotai néprajzi gyűjtemény méltóbb elhelyezéséért. Ennek hatására júniusban tizenhárom alapító taggal létrejött a Cinkotai Tájházért Alapítvány, a közeljövőben pedig sor kerül a jogi bejegyzésre, és bankszámla nyitására.

Az alapítók közt található a Cinkotáért Közhasznú Egyesület, a Cinkotai Gazdakör, az iskola és több magánszemély, köztük Abonyi János alpolgármester. A hétfős kuratórium tagjai: az említett egyesületek képviselői, Mikó Magdolna igazgatónő, Gyimesiné Benkő Edit tanárnő, a gyűjtemény gondozója, Szász Sándor, a szülői szervezet vezetője, valamint Csupor István néprajzkutató és Koltayné Zolder Klára helytörténész.

Az alapítványt Gyarmati Imre egykori igazgató emlékére ajánlották, aki a helybéliek adakozásának köszönhetően épp negyven éve hozta létre a gyűjteményt.

Remélhetőleg nem csak a tucatnyi jelenlévőnek, de sok más kerületinek is szívügye a cinkotai tájház létrehozása, és ehhez anyagi áldozatot is hajlandóak hozni. Az alapító magánszemélyek 10.000 forinttal, a jogi személyek 50.000 forinttal járultak hozzá a nemes ügyhöz, de bármilyen csekély támogatás segíthet. Az alapítványhoz a későbbiekben is csatlakozhat bárki.

Ha ön támogatni szeretné az alapítványt, keresse az iskola igazgatónőjét, Mikó Magdolnát a 400-2195 telefonszámon (a nyári szünetben szerdánként tartanak ügyeletet).

A cikk forrása a kerület oldalán található.

 

Módosítás: ( 2008. Szeptember 15. hétfő, 09:33 )  

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!